Mostecký domovar

Domovaření s žateckými novošlechtěnci

Když jsem od domovarnického gurua Petra Měrky dostal nabídku na zaslání několika odrůd žateckých novošlechtěnců, slíbil jsem sepsání svých poznatků. Dostávám svého slibu a činím tak s nadějí, že tento amatérský elaborát třeba zaujme někoho z dalších domovarníků…..

Předem bych rád podotkl, že razím heslo „v domovarnictví se fantazii meze nekladou“ , recepty nijak sofistikovaně nejednotím, prostě je stavím tak, jak mě zrovna napadne a s pocitem, že by to mohla být dobrota. Na druhou stranu to není úplně punkový styl, čas od času se inspiruji u troufám si říct, „profi – kamarádů“, Michala Havrdy z Pioneer Beer a Lukáše Chrastiny z Mosteckého Kahanu. Praktické rady profesionálů, kteří svojí prací žijí, vždy přijdou vhod a myslím, že díky nim se i moje piva postupně zlepšují.

A další věc......veškeré následující řádky vychází z čistě subjektivních dojmů amatéra. Pro relevanci mých názorů zde vypíšu mé oblíbence, chmely které mi opravdu hodně voní – i když tento seznam se také průběžně mění, za půl roku může být vše jinak. Poslední dobou mám v oblibě zejména australské a novozélandské odrůdy – především Nelson Sauvin, po něm se můžu doslova utlouct. Z nových českých odrůd to jsou Juno, Saturn, Ceres, přijdou mi hodně podobné právě Nelsonovi. Nepohrdnu ani americkými klasikami (Mosaic, Cascade, Amarillo). Co naopak nemusím, jsou „kokosáky“ Sabro nebo Sorachi Ace.

Lucille 14 (NEIPA BLUES)

Single hop Blues, vařený do soutěže Krušnohorský krýgl. No když to ještě nikdo nezkusil, zkusím sám – uvařit NEIPU z odrůdy, která se k tomu vůbec nehodí. Aroma Bluesu mi připadá takové až příliš kořenité, spíš bych si jej dovedl představit v nějakém tmavším, sladovějším pivu. Tohle prostě nebyl dobrý nápad, spíš bych řekl, že zde bylo z mé strany všechno špatně. O to víc mě překvapilo hodnocení poroty - 70 bodů ze 100, nedal bych si ani 50….

Týýý vole! 19 (BOCK URAN)

Podruhé otočené kvasnice W34/70 a první pokus o siláka, stařeného dřevem ze sudu po whisky, se stupňovitostí nad 20.... Stupňovitost nakonec zůstala na hodnotě 19 Plato. Chmelení obstaral Uran/ŽPČ v poměru 100/40 a vytáhl IBU na 100. Zprvu příšerná hořkost se nyní po 7 měsících ležení krásně zakulatila a teď mi teprve začíná opravdu chutnat....těším se na vánoce! Sypání Plzeň 80%,CaraRed 20%. Uran na hořkost je dobrá volba!

Kozel Zahradník 10 (IPL DDH JUNO)

Lehká desítka, vhodná k jarní i letní práci na zahradě. První pokus o nucené sycení v 5L mini-kegu (dosud jsem sytil dextrozou v lahvi) - je výborný. Všem chutná a mě taky. Na hořkost Uran, do vířivky a dvojitý dry hop Juno s celkovým hop rate 5g/l. Kdyby mi někdo řekl, že je chmelený Nelsonem, uvěřil bych mu. Pro zajímavost, občas jezdím na Ossegg do kláštera a tam sezónně vaří IPL 11 Juno – moje i jejich verze mi připadají téměř shodné (tím chci sám sebe pochválit). Kvašeno kmenem S-189.

Kozel Zahradník 12 (IPL DDH Saturn)

Silnější varianta povedeného Kozla zahradníka. Do vířivky jsem použil mix Saturn, Juno, Mimosa, na dvojitý dry hop šel Saturn. Mimosa má z mého pohledu dost prapodivné aroma a trochu se jí bojim, viz. další pivo :) .

Ochutnávka po 5 měsících ležení jedné z posledních lahví mi udělala radost. Mimosa je taková svérázná odrůda, květnatá až travnatá, řekl bych i tak trochu zatuchlá...ale to je možná dáno jejím stářím (2 roky)?. Zatuchlina ale ležením téměř zmizela, naopak vyniká kořenitost, květnatost a cítím také angrešt a hroznové víno.

S-Vrchní Kozel Zahradník 11 (APA DDH JUNO/SATURN)

Pro svrchní variantu jsem použil totožné postupy jako u předchozích Zahradníků, pouze fermentace probíhala pod taktovkou LalBrew® NOTTINGHAM.

Ochutnávka 1.8.2022 (3,5 mesíců od varu): strkám nos do nonic sklenice i do hrdla lahve a připadá mi to jako grapefruit s mangem nebo s něcím exotickým - možná až příliš pronikavá vůně (ale zase kdo to takhle intenzivně očuchává? ..snad nikdo), chuťově je naprosto bez výhrad, akorát se pivo zdá být mírně přesycené, než bylo původně (asi za to může skladování ve sklepě, který se během léta dost oteplil - musím pořídit další ledici).

Hujer (SOUR ALE ŠVESTKA / MIMOSA)

...jsem si dovolil, kdybyste se neurazil, švestičky ze zahrádky….Mimosa – po otevření zavakuovaného sáčku cítím něco, co vůbec nevoní jako chmel. Spíš mi to připadá jako zelený čaj. Nechal jsem tuto podivnost očuchat i výše zmíněné profesionální sládky. No ani z jejich vyjádření jsem nebyl úplně moudrý (starý, zatuchlý, nemá alfu, vyhoď to, uvař nějakou belgii….). Prošel jsem i názory v diskuzi mezi domovarníky, zaujala mě praktická zkušenost Petra Měrky, který si pochvaloval kyseláče…. Nejsem sice kyseláčový fanda, ale proč si to taky nezkusit? Po nadstandardní úrodě švestek bylo rozhodnuto. Chmelem jsem nešetřil, na 25l várku šlo 200g (IBU 15) a výsledek je velice příjemný. Chmel je vedle švestek znát možná víc než by měl, ale stejně jako u předchozích várek počítám s tím, že se delším ležením dostane do výborné kondice. Sypání: Pale 85%,Melanoid 8%,Pšenice 7%. Kvašení: Wildbrew Philly Sour.

Zásoby žateckých novošlechtěnců jsou tímto vyčerpány, dojmy z uvařených piv jsou více než pozitivní a teď nezbývá než doufat, že se k nějakým novinkám zase dostanu. Všechna zmíněná piva jsou k nalezení ve fotogaleriích na https://www.mosteckydomovar.cz. Podrobné recepty není problém poskytnout.

Autor: Pan Stanislav