Mostecký domovar
...
Toto pivo jsem si uvařil k narozeninám..... Zásoben novými žateckými odrůdami jsem nutně potřeboval vyzkoušet experimentální neregistrovanou odrůdu Venus, pro jistotu ji říznout mým oblíbeným Junem (poměr 2/1). Kvasnice Mangroove M-66 (údajně jsou to přebalené New England od Lallemandu) dodal na poslední chvíli kolega Wapi. Takže tu máme české pivo vařené po americku. Jednokroková infuze a mocné chmelení na volno do vířivky + dvojitý dry hop. Během kvašení to neuvěřitelně vonělo po ovoci. Část sytím v soudku CO2 a část v lahvích sekundárem. Vše probíhalo naprosto bez problémů.......dokud......4. den sekundáru kontrola "kvasné skříně". Teplota nastavena na 19C, ve skříni aktuálně 80C - průser, termostat, hajzl, přestal vypínat zásuvku....nevím, jak dlouho to takhle jelo - tipuju 3 hodiny, ale teoreticky to mohlo být i 20. No....co teď s tím??
První srovnání - no já nevím, skoro mi přijde ta "převařená" (nedobrovolně amatérsky pasterovaná) verze lepší, sice méně nasycená, ale plnější. Nepokažená je prokvašená do mrtě, taková suchá...ono to vlastně dává logiku..nebo se mi zbláznily chutě. Když jsem se v práci "pochlubil" tímhle průšvihem, bylo mi řečeno "Přines to sem, my to vychlastáme"...tak si to ještě asi časem rozmyslím :)
Edit 5.4.2023 (4 měsíce od uvaření) / nepřevařená verze, sycená CO2 (lahváč): Krásně se vyležel alkoholový odér, který mi trochu vadí u hodně suchých piv (jednokrok infuze), aroma jahoda/malina/červený grep, vyšší říz....příjemně se pije, spokojenost
Kontakt na mě jest na www.pecho-it.cz .....